Projecten

Op dit moment loopt er een project over het leven van Frederike Meijboom en is er een subsidie toegekend voor een congres in 2022. Lees hier meer over onze lopende projecten.

Biografie Frederike Meijboom

In opdracht van de Stichting Zuster Vernède doet verpleegkundige en historicus Nannie Wiegman onderzoek naar Frederike Meijboom. Het eindproduct is een biografie over deze verpleegkundige. Meijboom (1871-1971) is een van de belangrijkste verpleegkundigen die Nederland gekend heeft. Ze heeft bijgedragen aan de modernisering van het ziekenhuis, aan de verbetering van de opleiding van verpleegsters, aan de samenwerking van beroepsorganisaties en aan de promotie van de psychiatrische zorg na WO II. De focus van het onderzoek ligt op de persoon van Meijboom binnen de ontwikkelingen van het verpleegkundig beroep tussen 1900 en 1970. Meedenken over dit project? Kijk dan hier.

Congres Geschiedenis van Suicïde

Van 19 t/m 21 mei 2022 vindt de conferentie “Geschiedenis en preventie van suïcide in relatie tot het verpleegkundig beroep en verpleegkundigen” plaats. De locatie is Museum Boerhaave te Leiden.

Je kunt vanuit filosofische, sociologische, psychologische, historische, psychiatrische en somatische perspectieven naar suïcide kijken. Tijdens deze conferentie hopen de organisatoren het historisch perspectief met de sociale wetenschappen te verbinden. Verpleegkundigen uit de AGZ en GGZ zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van suïcidale patiënten en hun familie. Op dit congres komen zij in het centrum van de belangstelling te staan.
Contact: Dr. Cecile aan de Stegge cecileaandestegge@gmail.com

Ideeënbus

Misschien heb je een geweldig idee en kun jij ons inspireren om het onderzoek naar de geschiedenis van de verpleging nog beter op de kaart te zetten of misschien mis jij iets fundamenteels op deze website. Misschien breng je ons wel op een briljante gedachte.

Hoe dan ook, we staan open voor suggesties en ideeën. Laat het ons weten en stuur een mailtje naar info@zustervernede.nl

’De geschiedenis sterkt ons geloof in den vooruitgang’

(C.H. Vernède, 1927)

onderzoek - publicatie - congres - idee - nieuwsbrief_zuster vernede

NIEUWSBRIEF

Wij versturen 2 keer per jaar een nieuwsbrief met informatie over projecten die een subsidie hebben gekregen en over prijswinnaars. Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan hier in:

© Copyright 2021 - Stichting Zuster Vernède - Beeld: Collectie FNI - Website: JoStudio